Slovenski novinarji iz Sočija prinesli 13 medalj

Trinajst. Sedem zlatih, štiri srebrne ter dve bronasti kolajni. Tolikšen je izkupiček slovenske novinarsko- smučarske reprezentance na 67. mednarodnem svetovnem prvenstvu novinarjev smučarjev, ki je bilo letos v Sočiju v Rusiji.

Dve zlati medalji je v Sočiju osvojil Blaž Močnik (nekdaj novinar Dela, zdaj Novi Matajur), in sicer v paradni disciplini veleslalom ter v kombinaciji, medtem ko je na v teku na smučeh v klasični tehniki osvojil srebro. Maja Roš (Pop TV) se prav tako ponaša s tremi medaljami, in sicer zlatima v teku na smučeh in kombinaciji ter srebrno v veleslalomu.

Imetnik najboljšega časa na tekmi v veleslalomu je medtem Gregor Pucelj (upokojeni novinar Dela), ki je poleg zlate kolajne v tej disciplini osvojil tudi zlato v kombinacij ter bronasto kolajno v teku na smučeh.

Tudi David Jug (Žurnal24) je domov prinesel tri kolajne; bil je edini, ki je premagal Močnika v teku na smučeh, poleg zlate v teku na smučeh pa še bronasto v veleslalomu in srebrno v kombinaciji. Zadnja dobitnica (srebrne) kolajne je Branka Bezjak (Večer), ki je v teku na smučeh osvojila drugo mesto.

Odličen izkupiček!
»Z uspehom smo lahko več kot zadovoljni,« je priznal kapetan ekipe David Jug. Še zlasti je ekipa zadovoljna s svojim uspehom na veleslalomski tekmi. Tradicionalni vsakoletni boj je namreč zreduciran na interno tekmo za osvojitev najvišjih stopničk med ključnimi pretendenti; italijansko in slovensko ekipo.

Poprečje zmag minulih let sicer kaže v prid Sloveniji, četudi je italijanska ekipa tista, ki se tekme loteva veliko bolj resno(bno). Noč pred tekmo so tako letos namenili finalni pripravi svojih smuči, medtem ko se je slovenska ekipa raje posvečala družabnim aktivnostim.

»Čestitam Blaž, kaj naj rečem, boljši si,« je nato tudi letos s cmokom v grlu priznal Andrea Saule, član italijanske reprezentance, ki se je nazadnje moral sprijazniti z drugim mestom. Roko na srce, letos ni šlo prav za las, saj je Močnik prispel v cilj s skoraj dvosekundno prednostjo, še več, z zaostankom le nekaj stotink sekunde je Sauletu za vrat dihal tudi David Jug.

Preostali člani ekipe, to so bili še Duška Lah (RTV), Anja Hreščak (Dnevnik), Voranc Vogel (Delo), Bojan Veselinovič (STA) in Srečko Trglec (Euranet Foundation), so tokrat ostali praznih rok, četudi nekateri le za las; obe ženski sta namreč pristali na četrtem mestu v veleslalomu.

Vrednote Scij na razpotju
Kljub odlični beri, ki se meri v kolajnah, pa je slovenska reprezentanca ruski Soči zapustila z nekoliko grenkim priokusom. Ostala je namreč brez mandata za organizacijo svetovnega prvenstva novinarjev smučarjev, ki ga je načrtovala naslednje leto v Kranjski Gori (in v priprave vložila nemalo truda). V zadnjem trenutku so se namreč s svojo kandidaturo prijavili še Kazahstanci.

Odlično organizacijo slovenske ekipe je povozil – kazahstanski kapital. Poleg brezplačnih notranjih letov, subvencioniranih hotelskih namestitev in skoraj brezplačnih smučarskih vozovnic bo država Kazahstan, če bo potrebno, kaj primaknila celo pri mednarodni letalski vozovnici.

»Naša srečanja že vsa leta razumem kot izmenjavo izkušenj, dobrih praks in priložnost za povezovanje novinarjev, predvsem pa kot redko priložnost za druženje in pogovor, smučanje pa kot element, ki povezuje vse skupaj,« je namen srečanj novinarjev opisal član hrvaške reprezentance Darin Janković.

Anja Hreščak