Slovenci iz Francije prinesli rekordnih 18 medalj

Zadnji teden marca je v francoskem Val d‘Arlyju potekalo 66. svetovno prvenstvo novinarjev smučarjev. Slovenska ekipa je konkurenco pustila daleč za seboj, naši novinarji so osvojili šest medalj v veleslalomu, šest v smučarskih tekih in šest v kombinaciji. 

Devet slovenskih novinark in novinarjev je na veleslalomski tekmi, kjer je tekmovalo 130 kolegic in kolegov s tako rekoč vsega sveta, v različnih kategorijah osvojilo šest kolajn. Na odlično pripravljeni progi sta Petra Lesjak Tušek (Večer) in Matjaž Albreht (upokojeni novinar) zmagala, Barbra Jermann (revija Suzy) in Blaž Močnik (Delo) sta bila druga, Maja Grgič (Delo) in David Jug (Žurnal24) pa sta osvojila bronasti kolajni.

»Na prvi pogled je bila proga lepa, a je skrivala kar nekaj pasti, tako da sem zadovoljna, da sem jo uspešno zvozila. Še posebej, ker v teh pomladnih dneh treninga ni bilo prav veliko. Seveda se veselim tudi tekaške tekme, kjer me čaka skandinavski konkurenca,« je po tekmi povedala Maja Grgič.

»Proga je za naskok na vrh zahtevala olimpijsko formo, ki je tokrat tja nekam blizu Mont Blanca resda nisem prinesel na zalogo. Zato je rezultat dober, čeprav imam tega srebra počasi tudi dovolj. Ampak za nekaj več bo treba dati od sebe pač nekaj več,« pa je dejal Blaž Močnik.

 

Kolega Močnik je nekaj več od sebe dal že dva dni kasneje na tekmi v smučarskih tekih. Na stadionu, ki je v okviru zimskih olimpijskih iger v Albertvillu leta 1992 gostil smučarske tekače in biatlonce, je namreč stopil na najvišjo stopničko.

Preizkušnja v smučarskem teku je bila svojemu slovesu primerno naporna. Selektiven je bil že spust takoj po startu, ki mu je sledil naporen vzpon. Poleg tega so tekmovalci tekli na nadmorski višini 1.600 metrov, kjer so pogoji povsem drugačni.

A slovenski novinarji so v olimpijsko progo zagrizli brez strahu, kar se je poznalo tudi pri rezultatih.

Petra Lesjak Tušek (Večer), Maja Grgič (Delo), Blaž Močnik (Delo) in Matjaž Albreht (upokojeni novinar) so namreč v svojih kategorijah osvojili zlate medalje, Barbra Jermann (revija Suzy) je bila druga, David Jug (Žurnal24) pa tretji.

Skupno so Slovenci, če štejemo tudi kombinacijske kolajne, osvojili kar 18 odličij in s tem prehiteli vse ostale reprezentance.

Kljub odlični fizični pripravljenosti so tekmovalni napori na belih strminah med slovenskimi novinarkami in novinarji terjali svoj davek: poškodovano koleno in zlomljen gleženj.

Obema poškodovancema želimo čim hitrejše okrevanje!

Ne nazadnje pa še zahvala vsem sponzorjem, ki so pripomogli, da je odprava v Francijo blestela tudi na nacionalnem večeru, kjer se vse države predstavijo z značilnimi dobrotami svojih pokrajin.