Kriterij brez snega na kamnitem Kaninu

Zgoraj frika, spodaj vino in šport v barelah.

Kanin je nam, skiževcem že dolga leta zelo pri srcu kot najvišje in najbolj zasneženo smučišče v Sloveniji, a koronavirus nam je pomladno smučanje onemogočil.

A mi se ne damo kar tako zamuditi vsakoletnega prijetnega srečanja v Bovcu, za kar je poskrbela naša sekretarka Meta z vabilom na antikoronski kriterij na Kaninu, sredi vročega septembra, zasutega z belim kamenjem in velikimi skalami. »Obujte se v planinske čevlje in oblecite se v kaj toplega!«, je ukazala, na 2300 metrih visoko pa poletna vročina, primerna za kratke hlačke in poletne majice.

Na vrhu ob novi leseni koči s teraso nas je čakalo presenečenje; najprej šampanjec, potem pa bovška specialiteta frika, ki jo je pekel priznani gostinec in vinar Valter Kramar iz Kobarida. Gostil nas je javni zavod Sončni Kanin. Direktorica Zavoda Manuela Božič Badalič in bovški župan Valter Mlekuž pa sta poskrbela za tiskovno konferenco kar stoje na terasi in nas obvestila o novicah in načrtih Posočja in smučišča.

Ker je bilo vreme sončno, so se nekateri udeleženci kriterija podali na sedlo, od koder vodi pot na italijansko Sello Nevea ali na Prestreljenik, nekako kamnito okno med dvema vrhovoma, s pogledom na obe državi. No, to je bila kar dobra telovadba.

Župan nas vabi na otvoritev smučarske sezone, lahko tudi z boni

 V Bovcu so nam z veseljem povedali, da se je poleti trlo obiskovalcev tako v gorah kot v dolini, zlasti ob vikendih. To smo 11. septembra, ko smo zaman iskali prostor za parkiranje avtomobila, občutili tudi mi: pošiljali so nas na letališče.

»Poletje nas je izredno presenetilo. Danes, 12. septembra, smo od maja do zdaj zabeležili 23 tisoč turistov v naši dolini. Seveda so k tej številki pripomogli tudi državni boni,« je povedala Manuela Božič Badalič, direktorica javnega zavoda Sončni Kanin, bovški župan Valter Mlekuž pa je dodal: »Začudil nas je že mesec maj, ko nam je nasul neverjetnih deset metrov visoko snežno odejo. Kljub koronavirusu smo za nekaj časa odprli smučišče, kar sta izkoristili celo naši najboljši smučarki Meta Horvat in Ilka Štuhec. Kanin si vsekakor zasluži boljših časov. Tako imamo načrt povsem prenoviti dohodno žičnico do zimske sezone leta 2023 in upam, da bomo uspeli. Upamo, da se bo Kanin letos pobelil morda že sredi novembra. Kdor do takrat ne bo porabil državnih bonov, naj pride smučat na Kanin in spat v Bovcu na račun bonov.« Prijazen župan, ni kaj.

Odslužene gondole so polepšale tržnico

Modro obarvane izrabljene gondole so kar nekaj časa veljale za navlako, dokler se dokaj nova direktorica Javnega zavoda Sončnega Kanina ni domislila, da bi lahko bile koristne. Nedavno se jih je pet zvrstilo na ploščadi ob spodnji postaji žičnice skupaj s stojnicami za prodajo bovških pridelkov in za degustacijo njihovih vin.

»Uredili smo tržnico, ki bo zaenkrat delovala vsako drugo soboto. Že ob otvoritvi v soboto 13. Septembra se je zbralo kar veliko obiskovalcev. Ponudili smo jim degustacijo vin. Okoliški kmetovalci pa so prodajali svoje pridelke, zlasti bovške sire, pridelane iz surovega ovčjega ali kozjega mleka,« je razložila direktorica Manuela Božič Badalič in zadovoljna dodala, kako so v Bovcu in drugje ob Soči doživeli živahno poletje s številnimi turisti.

Binca Podbevšek