Prestavljeni kriterij Kanina 2020 je jeseni uspel

Kar svet stoji, se kaj takega še ni zgodilo. 

No, kaj takega se še ni zgodilo zadnjih nekaj tisoč let. In če se odrečemo dramatičnim pretiravanjem, se kaj takega še ni zgodilo zadnjih nekaj let.

Zadnji kriterij Kanina 2020 smo namreč pretihotapili namesto aprila šele minulo jesen septembra.

In res je, da prvič nismo uspeli končati turnirja za državno prvenstvo v barelah.

Kriv za nedokončani turnir pa je prvi mož Bovca, njegov župan Valter Mlekuž, ki ga je nekaj tako hudo zamikalo na 2200 metrih, da se ni pravočasno spustil v dolino na otvoritev Kaninske vasi. Posledično pa je verižno potem zamujalo vse, česar se je dotaknil.

Ker smo namreč župana prijazno čakali, da se nam, kot veleva tradicija, pridruži in tekmuje z nami v barelah, se je zaradi njegovega poznega spusta v dolino zavlekel tudi začetek našega turnirja, ki ga zato nismo mogli pravočasno končati v normalnih okoliščinah. Med finalno tekmo se je namreč zaradi pozne ure tako stemnilo, da se ni dalo več videti, kje je balinček in kam je treba ostrostrelsko vreči barelo. Ne vem, kako se bo bovški župan za to odkupil, a prav poceni to ne bi smelo biti.

(Kriv za prestavitev Kriterija pa je kajpak svetovno znan: virus covid 19, čeprav ne vemo, komu naprtiti in dostaviti račun za vse sorte nevšečnosti in škodo.)

In zdaj nekaj podrobnosti o državnem prvenstvu v barelah na Kaninu 2020.

Tako kot vselej smo tekmovali do enajste točke, par, ki je to dosegel prvi, je zmagal in se uvrstil v naslednje kolo. Poraženci pa so začeli načrtovati tekmovalno formo za naslednje prvenstvo. In tako je šlo, dokler nista na igrišču ostala samo še dva para za finalno tekmo.

Tekmovali so naslednji pari: Venčeslav Japelj in Janez Čuček, Stanislav Rozman in Davorin Koron, Vesna Marčič in Darinka Sebenik, Valter Mlekuš in Milan Štulc, Nina Prešern in Binca Podbevšek, Bojan Veselinovič in Jani Kenda, Bojana Žokalj Jesih in Meta Verbič, Jurij in Matevž. Nekaterih močnih in favoriziranih igralcev, denimo Miloša Batistute in Francija Ferjančiča ni bilo, vsi razlogi za izostanek pa niso znani.

V finalu sta si stala nasproti Venčeslav Japelj in Janez Čuček proti Stanislavu Rozmanu in Davorinu Koronu. Zaradi pozne jesenske ure se je vse manj videlo in tekma bi kmalu postala neregularna, zato so tekmovalci sprejeli predlog, da se pri izidu 6 proti 4 v korist Japlja in Čučka za zmagovalca razglasijo vsi štirje. To se je v okoliščinah zdela razumna in gentlemanska odločitev, ni pa znano stališče Olimpijskega komiteja Slovenije (ali kakega drugega podobno imenitnega organa), ali je to tudi čisto prav po pravilih, če ta za tak primer kajpak sploh obstajajo.

Zaradi teme kajpak ni bilo mogoče odigrati niti tekme za tretje mesto. Sta pa najmlajša Jurij in Matevž dobila priznanji za izjemno borbenost in zavzetost. Zaradi nepričakovanega izida finalnih bojev se je v zadregi znašla tudi generalna sekretarka tekmovanja Meta Verbič, ki se je soočila z dejstvom, da namesto dveh potrebuje štiri priznanja za zmagovalce.

Ob nekem bolj mimogrede kot ne zastavljenem vprašanju, kdo je namreč v zgodovini naših državnih prvenstev v barelah kdaj zmagal, se je v Meti Verbič predramil duh raziskovalnega novinarstva in po trdem brskanju po dosegljivih arhivih je naša Meta uspela postreči z nekaterimi ugotovitvami, ki pa niso nujno do konca opredeljene in so možni tudi še znanstveno utemeljeni dodatki in nova odkritja. Nekaj je k tem dodal tudi Džepl in tako se razgrinjajo naslednja za zdaj znana dejstva:

 • Leta 2007 → sta zmagala Blaž Močnik in Janez Čuček
 • Leta 2008 → Rajko Ocepek in Janez Čuček
 • Leta 2009 → Joško Boncelj in Janez Čuček
 • Leta 2010 → Joško Boncelj in Janez Čuček
 • Leta 2011 → … podatki v pripravi …
 • Leta 2012 → Miloš Batistuta in Franci Ferjančič
 • Leta 2013 → Venčeslav Japelj in Neva Blazetič
 • Leta 2014 → Miloš Batistuta in Binca Podbevšek
 • Leta 2015 → Venčeslav Japelj in Janez Čuček
 • Leta 2016 → Venčeslav Japelj in Janez Čuček
 • Leta 2017 Venčeslav Japelj in Janez Čuček
 • Leta 2018 → Bojan Glavič in Davorin Koron
 • Leta 2019 → Venčeslav Japelj in Janez Čuček
 • Leta 2020 → Stanislav Rozman, Davorin Koron, Venčeslav Japelj, Janez Čuček

Če ima kdo kaj za dodati k tem podatkom, bo zelo dobrodošlo in dragoceno, prav tako pa tudi odgovor na vprašanje, kdaj je sploh bilo prvo državno prvenstvo v barelah, kdo je zmagal in kaj se je dogajalo do tukaj prve omenjene letnice 2007. Zanesljivo je bilo še kaj prej, zato pobrskajte po spominu in arhivih in pošljite dognanja imenitni raziskovalni novinarki Meti, da dopolni tole ne sicer pomembno, zato pa nemara zanimivo kroniko naših druženj v Bovcu.

Kajti če drži, da brez seksa ne bi bilo človeštva, utegnejo imeti vsaj malo prav tisti, ki pravijo, da bi bilo spomladansko druženje na Kaninu in v Bovcu malce manj mikavno in polno brez barel, da o seksu ne govorimo.

Kronist